Τμήμα Αγγλικών

Ο όρος “Αγγλικά” έλκει την καταγωγή του από το “Anglisc”, τη γλώσσα των Αgles— μίας από τις τρεις Γερμανικές φυλές που εποίκισαν την Αγγλία κατά τον πέμπτο μεταχριστιανικό αιώνα. Η αγγλική γλώσσα πλέον αποτελεί την επίσημη ομιλούμενη γλώσσα σε ευάριθμες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μέσω της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής διαδόθηκε σε μια πληθώρα χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες, αλλά και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ομιλείται σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ αριθμεί 1.5 δισεκατομμύριο ομιλητές ανά την υφήλιο, με τους 375 εκατομμύρια εξ αυτών να την ομιλούν ως τη μητρική τους γλώσσα, 375 εκατομμύρια ως δεύτερη γλώσσα και 750 εκατομμύρια ως ξένη γλώσσα. Εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η αγγλική έχει πλέον αναδειχθεί στον κοινό παρονομαστή και τον ενιαίο γλωσσικό κώδικα στον οποίο καταφεύγουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

Η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα, όπως έχει επηρεαστεί και καθοριστεί από την ολοένα αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, την αύξηση της κινητικότητας πολιτών και εργαζομένων μεταξύ χωρών και τον εκμηδενισμό των αποστάσεων , έχει αναδείξει την ανάγκη χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε πολύ καλό και άριστο επίπεδο, για την κάλυψη μιας ευρείας γκάμας αναγκών. Η λειτουργική, αποτελεσματική χρήση της γλώσσας συνιστά αναγκαία συνθήκη για την διεκπεραίωση της βασικής επικοινωνίας με άτομα από όλο τον κόσμο, με διαφορετικό γλωσσικό υπόβαθρο. Οι ανάγκες που επιτάσσονται από το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό συμφραζόμενο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άριστης χρήσης των Αγγλικών για την αποτελεσματική διαχείριση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών αναγκών, όπως είναι η πρόσβαση σε ένα επιστημονικό πόνημα ή η διευκόλυνση της επικοινωνίας σε ένα ετερογενές γλωσσικά επαγγελματικό περιβάλλον. Η αγγλική γλώσσα αποτελεί πλέον αναγκαίο και αναπόσπαστο εφόδιο για τους πολίτες του κόσμου (Nordquist, 2020).

Κάποιοι από τους μαθητές μας οι οποίοι παρακολουθούν καλοκαιρινά μαθήματα ή έχουν ταλέντο στην ξένη γλώσσα μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο νωρίτερα από την τάξη που αναφέρεται εδώ.

 

Το πότε ακριβώς θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις οι μαθητές εξαρτάται από την επίδοσή τους σε δοκιμαστικά τεστ που διενεργούνται στο σχολείο μας.

 

Πρόγραμμα Αγγλικής γλώσσας

Το πρόγραμμα σπουδών της Αγγλικής Γλώσσας σύμφωνα με Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις γλώσσες προϋποθέτει 900-1000 ώρες διδασκαλίας για το επίπεδο Β2 (lower) και επί πλέον 500 ώρες για το επίπεδο Γ2 (proficiency)

Τάξη
Αγγλικών
Ηλικία Ώρες
εβδομαδιαίως
Εξετάσεις
A Junior 7-8 3
B Junior 8-9 3
A Senior 9-10 4
B Senior 10-11 4
C Senior 11-12 4
D Senior 12-13 4
Exam Prep Class – Β2 (Lower) 13-14 6
Εxam Prep Class – C2 (Proficiency) 14-15 6 CPE/ECCE

 

Στα τμήματα εξετάσεων οι μαθητές εκπαιδεύονται με τρόπο ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα ως αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας σε εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης, εξασκούνται ατομικά στον τύπο εξέτασης που επιλέγουν να συμμετάσχουν (FCE, ECCE, ESB / CPE, ECPE). Με άρτια μελετημένο και εκπονημένο πρόγραμμα προετοιμασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σπουδαστή